Synes du, at sommeren 2015 har været under middel? Det har den også.
Sommeren i år vil for biavlere i Danmark gå over i historien som den jammerligste i mands minde. Alt for kold, alt for våd og alt for blæsende til, at bierne kunne passe deres arbejde ude i blomsterne.
Jamen skinner solen ikke, og er det ikke langt om længe blevet den dejligste sommer? Jo, og det er godt, men for sent. Fra ca. 1. august bruger bierne mere af deres forråd, end de kan nå at samle. Sæsonen er forbi – uanset vejret.
Fra bistaderne har vi hentet den sidste honning (og en hel masse tomme tavler uden honning i) og kan gøre status.
En forsigtig konklusion på vegne af hele landet: Cirka halv mængde honning af det normale.
Gode dage reddede os
Der kom nogle gode dage i maj, og det gav velsmagende forårshonning. Lå der rapsmarker i nærheden – som hos os – kunne rapsen lægge bunden, fordi bierne udnyttede de få timer mellem regnbygerne til at smutte hen i alt det gule. I byerne blev høsten af forårshonning derimod generelt lig nul.
Vi havde også nogle enkelte gode dage i begyndelsen af juli, hvor de små kunne samle sommerhonning fra blandt andet hvidkløver. Det reddede sommerhonningen
Men al tiden ind imellem sad de inde og brugte løs af det indsamlede for at holde varmen. Så facit blev: Udmærket kvalitet. Ringe mængde.
Indtil videre fastholder vi dog prisen på 35 kroner for et glas og 3 glas for 100 kroner. Engrossalg i spande bliver der derimod ikke noget af i år.
Hvor mærkeligt det end lyder, tænker vi nu på vinter. Vi fodrer bierne med sukker i løbet af august og begyndelsen af september. Det skal være deres vinterforråd og holde helt til og med april.