Flere slags honning

honningtyper-400-px

Én sommer – tre slags honning. Klik for at se mere.

Her ses tre vidt forskellige slags honning. Alle fra den samme sæson.

Resultatet skyldes ene og alene forskellen i, hvad bierne har hentet hjem i forskellige perioder i løbet af forår, højsommer og sensommer.

“Honning fra Borum” stammer fra en landsby, hvor der er rig adgang til næsten alt: Blomstrende haver, levende hegn, åbne marker og lidt skov.

“True Honey” kommer fra vores filial-bigård i True Skov, en blandet statsskov iblandet græsenge og lysninger.

Mælkebøtterne blomstrer fra cirka 1. maj. Så går det løs med det første store træk, som vi siger: Frugttræer, ahorn, raps, tjørn, hæg og meget andet.

Derefter bliver der i mange år en lille pause, indtil nektaren dannes i en broget buket af sommerblomster omkring sankthans. Det er sommerhonning. Hvis juli bliver varm døgnet rundt – og kun da – giver de mange fine hvidkløver-blomster og de store lindetræer også et stort bidrag til sommerhonningen. Sommerhonning kan ofte holde sig flydende i måneder.

Også den mørk  sensommer-honning kan i visse år holde sig flydende i lang tid. Den stammer fra blandt andet gederams, tidsel og stenkløver. Det er langt fra hvert år, at vi har deciceret sensommer-honning. De sikre hit er forårs- og sommerhonning.

Hver især har de honning fra forskellige blomster en distinkt forskellig smag. En tommelfingerregel er, at smagen bliver mere og mere krydret i løbet af sæsonen.

Lynghonning? Beklager. Findes ikke i Østjylland. Eller rettere: Lyngen i Østjylland står på en for næringsrig jord, så der ikke dannes nektar af betydning.

Nogle biavlere er dog så flittige, at de orker at køre bistader til karrige klitheder i Thy og lignende steder, hvor bierne så skal røgtes i løbet af august måned. Vi gør ikke.