Travle tider om vinteren

Lyder det lidt vildt, hvis jeg fortæller, atTavle-iloddes-400-pxs.jpg en biavler også har arbejde at gøre midt om vinteren?

Sådan behøver det naturligvis heller ikke at være. Men jeg vælger at tage lidt forsmag på sommeren ved at gøre nye rammer med vokstavler klar i god tid.

I år skete det en af de sidste dage i februar, og et sted i huset har der nu bredt sig en liflig duft af bivoks.

Vokspladerne har et let præg af det, der skal blive til de karakteristiske, 6-kantede celler. De er valset ud af ægte bivoks, der er blevet smeltet af gamle tavler og derefter renset. På den måde hjælper vi bierne med at holde en god hygiejne i stadet.

Hver plade sidder fast med et langt stykke ståltråd, der går 4 gange fra top til bund i trærammen.

Vi har en ret sjov måde at få vokspladen til at blive hængende. Vi smelter eller nærmest lodder den fast ved at sende en tilpas kraftig strøm gennem tråden. 30 Volt vekselstrøm, så bliver den lige tilpas varm nok til, at tråden smelter sig lidt ind i vokset. Afbryd strømmen, og den bliver kold igen. Så er rammen klar til brug.

Bierne skal bruge alle de nye tavler i tiden fra cirka 1. maj til 1. juli, når de udvider kraftigt med mange nye individer, med indsamlet pollen og – forhåbentlig – masser af lækker honning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *